Чого б ще такого з’їсти, щоб схуднути?

- Advertisement -

Різні продукти харчування по-різному впливають на два основні процеси обміну речовин та енергії:

одні з них стимулюють вироблення енергії та відповідно підвищують життєвий тонус. Інші стимулюють відновлювально-будівельні процеси.

Продукти першого роду можна називати ерготропними, а продукти другого – трофотропними.

Ерготропними є продукти, які подразнюють центри гіпоталамуса, які відповідальні за вироблення енергії, необхідної для неспання;

Трофотропні продукти харчування – продукти, що подразнюють регуляторні центри, відповідальні протягом відновлювально-будівельних процесів.

Переважання їжі ерготропних продуктів дає відчуття ясного неспання, а переважання трофотропних веде до сонливості.

Рослинні ерготропні продукти та продукти з невираженою дією слід використовувати протягом дня, а трофотропні – на вечерю, як гарнір до продуктів, багатих на білок.

Продукти, що допомагають худнути

Виражено ерготропними продуктами харчування є:
Сир, нежирний сир, пісна риба, кава, какао (шоколад), чай, часник, перець, гречка, пшоно.

Багато продуктів, багаті білком, явно эрготропны, але ці означає, що й слід вживати вдень. Більш-менш нейтральні продукти харчування:

Яловичина, баранина, соя та вироби з неї, круп’яні та макаронні вироби, фрукти. Хлібобулочні вироби нейтральні лише в тому випадку, якщо приготовлені, без додавання яєць, молока та дріжджів; в іншому випадку вони мають виражену трофотропну дію.

Продукти, що заважають худнути

Найбільш трофотропними є такі продукти харчування:
яйця, молоко, свинина (особливо сало), м’ясо курей та індиків, більшість овочів, дріжджова випічка; напої, приготовані з використанням солоду або дріжджів. Особливо сильною трофотропною дією володіють помідори та картопля.

При поєднанні ерготропних і трофотропних продуктів вони якоюсь мірою “нейтралізують” один одного. Тому за допомогою сиру, часнику, перцю можна дещо виправити овочеві страви, зробити їх придатними для вживання вдень.

Щоб схуднути, треба вживати ерготропні продукти та уникати трофотропних.

- Advertisement -
- Advertisement -