Сон із користю для тіла

- Advertisement -

Природа влаштувала так, що третину життя ми витрачаємо відновлення організму – на сон.

Але щоб сон був дійсно відновлюючим і воістину цілющим, слід дотримуватись деяких правил.

Геть м’які перини

Найкорисніший сон – на твердому ліжку. І геть подушки! Натомість під шию – валик середньої м’якості, товщиною з руку. Він підтримує шийний відділ хребта та допомагає більш повному розслабленню.

Головна вимога до нічного туалету – жодних гумок та поясів, що здавлюють судини. Ще корисніше спати взагалі без одягу. Інша річ – головні убори. Хоча ми давно не слідуємо звичаєм наших предків – одягати на ніч чепці та ковпаки. Адже уві сні знижується температура тіла, і ми стаємо вразливими для застуди! Врахуйте, навіть смужка тканини (особливо вовняна), обруч облягає голову і лоб, відмінно захищає від нежитю і гаймориту.

Компас у ліжку

На Сході прийнято дожитися спати головою до сходу сонця, у країнах – головою північ. Тут немає жодної містики. Адже Земля – це великий магніт, силові лінії якого тягнуться вздовж меридіанів між північним та південним полюсами. Тож у якому становищі організм краще відновлює сили? Свердловські медики провели цікавий експеримент. Увечері випробувані довільно лягали спати на підлозі. А вранці аналізували вплив самопочуття та настрою на розташування тіла. З’ясувалося, що перевтомлена, смертельно втомлена людина зазвичай спить головою на схід. Але якщо перед сном він був збуджений, то уві сні розташовувався головою на північ.

Всі ми суб’єктивні в оцінках свого емоційного стану, тому краще довіритись інстинкту: нехай саме тіло знайде оптимальне становище для сну. Потрібно лише створити йому відповідні умови. Цілком ймовірно, що ліжка-“аеродроми”, на яких можна спати і вздовж і впоперек, увійшли в моду не тільки через “сексуальну зручність”…

Про що розповість поза?

Звісно, ​​за ніч становище тіла змінюється неодноразово. Але в якій позі найкраще спати? Найоптимальнішим для розслаблення та повноцінного відпочинку американські лікарі вважають сон на животі, вірніше на… колінах, так звана поза дитини (начебто ви повзете). Сон на боці в позі зародка – “калачиком” – заокеанські медики вважають “сигналом надмірної втоми”. До речі, наші мануальні терапевти теж радять спати на животі, щоб дати можливість розпрямитись міжхребцевим хрящам. Більше того, у цій позі жоден внутрішній орган не тисне на нирки, і вони набагато інтенсивніше очищають організм, вимивають із нього шлаки.

Однак не все так просто. Лікарі-гастроентерологи згодні, що спати на животі корисно, але… тільки на порожній шлунок! Справа в тому, що через півтори-дві години перетравлена ​​в шлунку їжа перетікає через воротар (так називається клапан, що знаходиться під правими ребрами) в дванадцятипалу кишку. Одночасно до неї надходять ферменти з підшлункової залози та жовч із жовчного міхура. Коли людина лежить на спині або животі, жовч через відкритий воротар затікає в шлунок і роз’їдає його слизову оболонку (так недалеко до гастриту або навіть виразки шлунка). Так що післяобідній сон корисний, але тільки якщо він не триває більше години.

Вечеряти краще за чотири години до сну. А якщо дотримуватись цього правила не виходить, рекомендуємо після трапези лягати спати на правий бік. У такій позі шлунок найбільше захищений від попадання жовчі. Недарма освічені батьки привчають дітей спати саме правому боці, поклавши зімкнуті долоні під праву щоку. І це теж не дрібниця. Існує думка, що зімкнуті долоні знімають збудження, заспокоюють – невипадково під час молитви руки складають саме так. Але ці рекомендації – європейські.

А на Тибеті, в кімнаті, де спали “чола” (хлопчики-учні), завжди знаходився чернець-наглядач. Він стежив, щоб кожна дитина всю ніч спала лише на лівому боці. Цілителі Тибету стверджують, що звичка спати на лівому боці продовжує життя, обіцяє довголіття. Адже вдень домінує енергетика Сонця, якій відповідає права половина тіла. А вночі – енергетика Місяця, їй відповідає ліва половина тіла.

Для продовження життя, згідно з навчанням Тибету, необхідно балансувати між крайнощами – в даному випадку між Сонцем і Місяцем. Тому вночі треба лягати на лівий бік, активізуючи “сонячну” енергетику правого боку. А вдень, стримуючи активність Сонця, тибетці “притіняли” праве око, затикали праве вухо чи ніздрю. Сон на спині, як ви вже зрозуміли, – не найкращий спосіб “реставрації” організму.

Та й останнє. Фізіологічна норма сну – вісім годин. Якщо у вас є можливість розділити сон на денний та нічний – скористайтеся нею. Відомо, що в країнах, де прийнято сієсту (денний відпочинок), кількість серцево-судинних захворювань нижча.

- Advertisement -
- Advertisement -