Корисності та смачності лимона

- Advertisement -

Чай з лимоном – аристократичний напій.

І, до речі, дуже смачний. Рідко хто може з’їсти цей кислий фрукт у його натуральному вигляді – сльози бризнуть із очей. Але в харчуванні лимон надасть дуже приємного смаку практично будь-якій страві. Його додають і до м’яса, риби, і до напоїв, і до випічки. І навіть у косметику. Вітаміни, що містяться в цьому цитрусовому чуді, поповнять більшу частину потреб у поживних речовинах вашого організму.

Хоча лимон дуже кислий фрукт, він має протилежну дію на шлунок – знижує кислотність. Лимонний сік і шкірка мають антисептичну дію. А листя лимонного дерева використовується для зняття спеки. Лимон багатий на вітамін С, який зміцнює імунну систему і діє як антиоксидант.

Сік одного лимона містить 33% добової норми вітаміну С, а 1 столова ложка шкірки лимона – 13%. Лимон стимулює апетит, сприяє травленню, знижує рівень холестерину в крові, полегшує судоми і коліки, має тонізуючу дію.

Лимонний сік зміцнює жіночі нігтики: робить їх твердими, запобігає розшаровуванню. Креми для рук та нігтів, у складі яких є лимонний сік теж мають гарну дію.

Лимон-лайм

Цей зелений цитрус подобається мені більше, ніж лимон. Жаль, що в кафе з ним чаю не поп’єш, всі якось звикли до звичайного лимона. Лайм – близький родич лимона, і, хоча вони дуже схожі, саме лайм багато в чому корисніший, ніж лимон. Назва лайм і всі родинні йому європейські, як і лимон, походять від перської чи арабської назви лимона – лимун (limun).

Але лимон-лайм не дуже цікавить наших покупців, а дарма. Його рекомендується вживати для профілактики хвороб серця та судин. Він теж дуже багатий на вітамін С. А калій у поєднанні з аскорбіновою кислотою зміцнює кровоносні судини.

Лайм для шкіри теж незамінні ліки. Все той же вітамін С – джерело молодості та здоров’я шкіри: він активізує роботу її клітин, попереджає появу зморшок. До того ж це незамінний матеріал для побудови колагену, який робить шкіру еластичнішою.

Для зубів і ясен, лайм – головний постачальник кальцію та фосфору, необхідних для повноцінного захисту від карієсу та шкідливих зубних відкладень, а також запобігають кровоточивості ясен. А органічні кислоти, що містяться в лаймі, мають відбілюючий ефект.

Для кишечника та травлення у лаймі багато пектину, який сприяє профілактиці запорів та виведенню з організму токсичних продуктів. А ефірні олії та кислоти покращують апетит та процес перетравлення їжі.

Для нервової та імунної системи лайм – чудовий транквілізатор. Він заспокійливо діє на нервову систему, покращує загальне самопочуття та настрій, підвищує опірність організму різним інфекціям та природно, прискорює одужання.

У їжу лайм вживається свіжим, оскільки за теплової обробці втрачається до 60% аскорбінової кислоти. Тому, щоб зберегти ніжний аромат та корисні властивості, нарізайте лайм перед самою подачею на стіл.

Лайм має дуже сильний, характерний аромат і його дуже важко чимось замінити. Лайми використовуються для приготування напоїв, м’ясних та овочевих страв, для прикраси салатів та як маринад. Також він не містить жирів, солей, холестеролу, має дуже низьку калорійність, багатий на клітковину.

Як вибирати?

Зараз лайми продаються виключно у супермаркетах. На ринках вони чомусь не прижилися. Свіжий лайм має бути міцним, насиченого жовтувато-зеленого кольору. М’якуш у такому плоді добре гранульований з гіркуватим смаком. Лежалий плід має суху, жорстку шкіру з в’ялими плямами. Лайм дуже легко псується, тому не рекомендується закуповувати його про запас.

- Advertisement -
- Advertisement -