Як відучити дитину кусатися?

- Advertisement -

Багато батьків запитують: чому їх дитина кусає інших людей?

Адже й виховують вони його правильно, і із зубами проблем немає. Жахлива звичка докучає не лише батькам та постраждалим, а й педагогам школи чи дитячого садка.

Давайте розберемося, де коріння цієї проблеми. Дитячі психологи вважають, що ця погана звичка є проявом стресу у дитини та на порожньому місці не виникає. Кусання заради кусання у дітей не буває. Тому батькам слід дуже уважно поставитися до виявлення того, звідки цей стрес міг з’явитися.

Найчастіше діти починають кусатися, коли перебувають у несприятливій та нестабільній обстановці. Наприклад, домашні чвари та скандали можуть негативно позначитися на емоційному стані дитини, різного роду тиск у школі (або в дитячому садку), конфліктні ситуації з однолітками… У цих ситуаціях достатньо усунути причини стресу, і звичка зникне сама собою.

Але бувають і серйозніші причини, які батькам не варто оминати. До них належать причини психофізіологічного характеру, деякі відхилення у поведінковому плані.

У таких ситуаціях батькам без кваліфікованої допомоги не впоратися. Дитячі психологи, неврологи зможуть обстежити дитину на наявність можливих відхилень та скоригувати їх.

Звичка кусатися може виникнути у дитини як прояв агресії. Якщо він має проблеми з висловлюванням своїх думок, і він бачить, що його не розуміють, то він починає злитися, і як наслідок – кусатися. Тут батькам також може допомогти психолог чи логопед-дефектолог.

Але є деякі прийоми, які батьки можуть застосувати самостійно без допомоги фахівців.
Поясніть дитині, що вона робить боляче іншій людині, коли кусає її.
Навчіть дитину фразам, які замінюють погану звичку, наприклад: «Я засмучений», «Не хочу».

Постарайтеся спрямувати приховану агресію дитини у мирне русло: влаштовуйте з нею довгі прогулянки, беріть участь у рухливих іграх, запишіть його у спортивну секцію (для дівчаток можуть підійти танці). Агресію знімають і спокійні заняття, що вимагають уваги та зосередженості: рукоділля, малювання, ліплення, взагалі будь-які види творчості стануть добрим помічником.

У будинку дитина повинна мати власний куточок, де вона може усамітнитися, причому це не обов’язково має бути окрема кімната.

Ніколи не лайтеся при дитині, а тим більше не вдайтеся до рукоприкладства. Будьте доброзичливі зі своєю дитиною!

 

- Advertisement -
- Advertisement -