“Домашні” засоби боротьби із застудою

- Advertisement -

Гірчичники, перцевий пластир, банки – ці речі пахнуть дитинством і дивляться, як гості з минулого.

Чи мають вони сьогодні право на життя у наших аптечках?

Чому ви ніколи не знайдете американця, що закладає мед у дірочку всередині редьки, щоб лікувати соком, що вийшов, кашель, або натирає себе медом на ніч для прогрівання?

Найнародніший засіб – підігріта кока-кола. А вся справа в більш ранньому розвитку Фарміндустрії та принципах лікування. Лікарі активно призначають пігулки, оскільки так наказує “регламент”. Схема лікування будь-якої хвороби прописана в спеціальних документах, крок вправо або вліво чреватий судовим розглядом. У нас, звісно, ​​набагато більше можливостей для творчого підходу до лікування застуди. Тільки старі добрі засоби теж не такі вже й прості, адже розігрівати можна лише рефлекторні зони і те, якщо немає температури.

Рефлексогенна зона верхніх дихальних шляхів – стопи. Їх можна гріти і в розпал застуди, і за перших її ознак. Для цього, за старим бабусиним методом, на ніч у шкарпетки можна насипати суху гірчицю: за рахунок вологості шкіри гірчиця почне виділяти фітонциди та ефірну олію. Різними ” пахучими ” мазями і бальзамами теж потрібно мазати саме стопи, а також рефлекторні зони, вказані в інструкції. Плюс цих засобів – велика кількість ефірних олій, що благотворно впливають на слизову оболонку носоглотки. Абсолютно нестерпний часом аромат “пробиває” ніс, набряк сходить, дихати стає легше.

Якщо промерзли “до кісток”, найкраще зігріє і захистить від простуди, що насувається, ніжна гірчична ванна. У цебро або тазик з гарячою водою додають проціджений через марлю розчин гірчиці (з розрахунку 100 г порошку на 10 л води). Опускають ноги і накривають коліна разом із цеброю ковдрою. Періодично підливають гарячу воду підтримки температури. Через 10-15 хвилин ноги потрібно обполоснути теплою водою, витерти, надіти вовняні шкарпетки і влаштуватися затишно під теплою ковдрою.

Рефлексогенна зона гортані – основа великого пальця руки. Якщо болить горло, сів голос, обклейте фаланги великих пальців на обох руках смужками перцевого пластиру. Два дні – і хвороби як не бувало.

ДО РЕЧІ

Гірчичник добрий не тільки для лікування застуди! При головному болі та підвищеному тиску (аж до гіпертонічного кризу) його ставлять трохи нижче потилиці та на ікри. При нападах стенокардії – на ділянку серця. Для зняття болю при невралгії – на найболючіші ділянки.

ГІРКО! ГІРКО!

Гірчичники теж не поспішають на звалище історії. При нежиті та болі в горлі їх можна ставити на груди та на… ікри. При кашлі (і вологому, і сухому) – на верхню частину грудини, на спину між лопатками та під лопатками.

При цьому корисно одночасно користуватися перцевим пластиром і маззю, що розігріває – наприклад, втерти в рефлексогенні точки в’єтнамський бальзам і поставити гірчичники, а на другий день наклеїти перцевий пластир на груди (при кашлі).

Гірчичники ставлять щодня або через день 3-4 рази, потім необхідність цієї процедури зазвичай відпадає у зв’язку з одужанням.

Думка “Здоров’я”. Все б добре, тільки метушні багато… Залишається сподіватися, що віддані поціновувачі гірчичників тепер ставитимуть їх виключно на “правильні” місця.

ДІРКИ ВІД БУБЛИКІВ

На Заході про банки давно вже забули. В Америці, наприклад, вони вже років 20 як заборонені та вилучені з арсеналу лікарських засобів. Тому що, на думку американських фахівців, не зупиняють інфекцію, а навпаки, сприяють її поширенню: бактерії з бронхів проникають у легені. Стверджують навіть, що банкова терапія може призвести до розриву легеневої тканини.

– Насправді, не було і немає жодного дослідження, яке проводилося б на пацієнтах при використанні банок, – пояснює фізіотерапевт Н. Л. ЧЕРЕПАХІНА. – У нашій країні не зареєстровано жодного випадку погіршення стану або, тим більше, такого грізного ускладнення, як розрив легеневої тканини. Інша річ, що це застарілий, незручний та низькоефективний метод із безліччю протипоказань. Тож від використання класичних банок вже відмовилися й у нас.

Натомість усі медики вітають баночний масаж. Особливо він корисний тим, хто страждає на вологий кашель (бронхіт, пневмонія). Але за умови, що немає температури. Техніка проста. Змащує шкіру масажним маслом (чим його більше, тим краще ковзати), “засмоктувати”

Думка “Здоров’я”. Як це мило, що вже ніколи не доведеться нам умовляти дітей грати роль жертви в шоу з запалюванням і підставляти худеньку спинку під гарячі банки! Гумова альтернатива в даному випадку значно привабливіша. Жаль тільки, що наші власні баночні страждання, пережиті в далекому дитинстві, виявилися марними…

БАНКИ ТЕЖ ВИНАХОДИЛИ КИТАЙЦІ!

Вони вважали, що банки активізують життєву енергію ці. Ними лікували (і досі лікують) запаморочення, кашель, астму та навіть діарею. Щоправда, методика в китайській медицині інша – їх ставлять на рефлексогенні точки. На Заході банки просто опинилися в невмілих руках.

Саморобний пекучий лікар

Гірчичники можна приготувати самим. Для цього столову ложку сухої гірчиці змішати з такою ж кількістю борошна або крохмалю та розвести теплою водою до отримання тістоподібної маси. Для маленьких дітей кількість борошна чи крохмалю потрібно збільшити до 2-3 столових ложок. Через 20-30 хвилин намазати масу товстим шаром (0,25-0,5 см) на шматок щільної тканини або паперу і зверху прикрити марлею. Такі саморобні гірчичники набагато сильніші за аптечні, тому тримати їх треба не більше 5-7 хвилин (аптечний тримають до 15 хвилин, залежно від відчуттів).

- Advertisement -
- Advertisement -