Дієтичні пастки, в які часто потрапляють молоді мами

- Advertisement -

Ви регулярно гуляєте з коляскою і намагаєтеся їсти поменше солодкого, але ваша вага після народження дитини ніяк не хоче знижуватися.

Що ж відбувається?

Можливо, ви хочете досягти швидких результатів за дуже короткий час. Дієтологи вважають, що потрібно не менше року, щоб вага повернулася до того, якою вона була до вагітності. Особливо, якщо ви не годуєте грудьми і видужали більше 6-9 кг.

Але якщо після першого року після пологів вага не повернулася в норму, настав час переглянути деякі ваші звички. Ми постаралися виявити дієтичні пастки, з якими стикається більшість молодих матусь.

Ви їсте тому, що є їжа

Ваша мама через день тягає вам власноруч спечені пиріжки: «Тобі ж самій тепер ніколи готувати». Чоловік приносить усілякі солодощі та смаколики: «Відновлюй сили!»

Ви пробуєте кашу, коли готуєте її для дитини, а потім доїдаєте за нею – не викидати ж? Ви починаєте їсти просто тому, що у будинку є їжа, а не тоді, коли ви голодні. Здається, все озброїлося проти вас і вашої фігури.

Щоб знайти вихід із цієї ситуації, постарайтеся їсти тоді, коли справді відчуваєте почуття голоду. Щодо залишків, просто готуйте менше. Зрештою, якщо дитина не наїсть кашею, то можна потім дати їй банан або дитяче печиво.

Не полудіть разом із дитиною. Це його полуденок, а не ваш, це його, а не вас треба годувати п’ять разів на день.

Їжа при нестачі сну

Це ще одна пастка для нових матусь: люди схильні споживати більше їжі, особливо солодощів, при недостатній кількості сну.

І це не дивно, адже організму потрібно заповнити нестачу енергії будь-якими способами. А найшвидший спосіб – це добре поїсти. Крім того, недолік сну підвищує рівень стресу, який зазвичай теж знімається за допомогою солодощів.

Намагайтеся знаходити вдень додатковий час для сну. Регулярно займайтеся спортом або підвищіть рівень рухової активності – фізичні вправи вивільняють глікоген (особливі запаси вуглеводів у печінці та м’язах) і тим самим підвищують рівень глюкози у крові. Це зменшує почуття голоду і надає додаткової енергії всьому організму.

Ви нічого не їсте цілий день, а потім надолукуєте втрачене

Це одна з найшкідливіших звичок – нічого не є цілий день через зайнятість і метушні з дитиною та домашніми справами, а за вечерею з’їсти все, що попадеться на очі.

Ваш обмін речовин при такій голодній дієті сповільнюється до мінімуму, і коли ви з’їдаєте норму калорій за вечерею, вони просто не встигають згоряти і відкладаються у вигляді жиру.

Уповільнений метаболізм викликає почуття сонливості, і вам просто не вистачає енергії, щоб займатися справами. Через почуття постійної втоми ви пропускаєте щоденне фізичне тренування, і утворюється своєрідне замкнене коло.

Щоб уникнути подібної ситуації, бажано з’їдати що-небудь кожні три – максимум чотири години.

«Дитяча» дієта

Коли в будинку є діти, то у своїй більшості холодильник забитий корисною для дітей та улюбленою дітьми їжею. На обід та вечерю подається те, що найохочіше їдять діти: макарони з сиром, смажена курка та смажена картопля, картопляне пюре на вершковому маслі. Крім цукерок, печива, згущеного молока та вершкових йогуртів.

Але якщо ці продукти не корисні для вас, то навряд чи вони корисні для ваших нащадків. Найкраще з дитинства привчати дітей до здорової їжі. Як показують дослідження, саме від жінок залежить здорове харчування в сім’ї, і якщо мама їсть багато овочів та фруктів, то всі в сім’ї, включаючи дитину, також охоче їх їдять.

Єдиний продукт, який однаково корисний і вам, і вашій дитині – це молоко та молочні продукти. Молоко – чудове джерело кальцію. А кальцій грає у схудненні аж ніяк не останню роль.

В експериментах люди, які приймають щодня додаткову кількість кальцію, втрачали на 26-38% більше зайвої ваги, ніж ті, хто дотримувався такої ж дієти, але без додаткового кальцію. Ті ж, хто отримував додатковий кальцій безпосередньо з молочних продуктів, позбавлялися зайвих кілограмів ще швидше.

Кальцій спонукає організм спалювати зайвий жир швидше, причому щодня слід споживати 1200 мг кальцію – це 3-4 порції молочних продуктів на день, бажано з низьким вмістом жиру.

Ви постійно знаходитесь вдома

Постійний доступ до холодильника таїть у собі чималу небезпеку. Жінки, які перебувають удома, втішають себе їжею під час стресу, нудьги, почуття самотності, жують, коли дивляться телевізор, читають, готують обід, користуються комп’ютером, розмовляють по телефону.

Під час досліджень жінки споживали приблизно на 300 калорій більше під час їжі під час перегляду телевізора, ніж під час їжі в тиші.

Перед тим, як ваша рука в черговий раз потягнеться до холодильника, запитайте себе: «Чи я голодна насправді?». Якщо почуття голоду немає, краще займіться чимось іншим: сходіть з дитиною на прогулянку або зателефонуйте подрузі.

Якщо ж ви дійсно голодні, то не їжте солодощів. Їжа має бути повноцінною навіть при почутті легкого голоду: йогурт чи інші молочні продукти, фрукти, салати, мюслі чи пластівці, бутерброд із м’ясом чи рибою. Постарайтеся також їсти за розкладом – начебто ви були на роботі і їжа була вам недоступна.

Постарайтеся проводити щонайменше 20 хвилин без їжі перед телевізором або за книгою. Якщо ваша рука все ж таки потягнулася за шоколадкою, скажіть собі: «Це половина моєї вечері» – і зменшіть свою майбутню вечерю рівно вдвічі.

- Advertisement -
- Advertisement -