Чому нам сниться шоколадка, або худнемо за біоритмами

- Advertisement -

Будь-якій жінці знайома нав’язлива думка про заборонену шоколадку, яка чомусь починає переслідувати нас саме тоді, коли ми вирішуємо сісти на дієту.

Але проходить буквально кілька днів, і шоколад успішно залишає наші фантазії. Думаєте справу тут у силі волі? Ну, в ній, звичайно, теж… Хоча головну скрипку у появі та зникненні подібних бажань грають наші гормони та створені ними біоритми.

Чомусь більшість жінок, які сідають на дієту, переконані, що робити це можна з будь-якого понеділка, і що їхнє всепоглинаюче бажання схуднути впорається з будь-якими перешкодами. І часом воно справді їх долає. Але якою ціною? Якщо вже ви дійсно вирішили схуднути, але при цьому не хочете зіпсувати своє здоров’я і характер, варто все ж таки іноді прислухатися до себе. А точніше, до гормональних біоритмів, відповідно до яких живе жіночий організм. Що ж це таке і як вони можуть допомогти нам схуднути?

Власне, ні для кого не секрет, що кількість нашої енергії, емоційне тло, апетит і навіть обмін речовин протягом місяця сильно змінюються. Ці зміни відбуваються строго відповідно до нашого менструального циклу. І боротися з ними практично безглуздо! Тому будь-яка дієта повинна будуватися не «з понеділка», а виходячи з потреб і стану вашого власного організму. Він у вас один і варто навчитися його любити та до нього прислухатися! Отже, в середньому, повний цикл змін, що відбуваються з нами, займає 28 днів і включає три фази. У когось він трохи більше, у когось трохи коротший. Але закони змін, що відбуваються в жіночому організмі, абсолютно незмінні і збігаються у всіх. Просто у більш емоційних і чутливих осіб вони помітніші, а ось володарки «непробивної психіки» часом навіть не помічають змін, що відбуваються з ними. Тим не менш, сідаючи на дієту, і ті, й інші повинні знати, коли це має сенс, а коли – ні.

1-а фаза: час сісти на дієту

Ця фаза починається приблизно на 2-3-й день місячних і триває близько 2-х тижнів. У цей час у жіночому організмі поступово зростає кількість жіночих статевих гормонів (естрогенів). Ці два тижні – найкращий час не тільки для того, щоб почати нове життя та сісти на дієту, але й взагалі для будь-яких подвигів, що вимагають великої кількості енергії та гарного настрою. У цей період можна особливо активно займатися спортом, а якщо ви ним ще не займаєтесь – розпочати цю корисну справу. У ці два тижні ми, як правило, не страждаємо, від нестримної потягу до нічного спілкування з холодильником, нас не мучать сни, в яких ми з’їдаємо величезний шоколадний торт, а похід у гості не перетворюється на вечір обжерливості.

Схуднення з біоритмівЩо не менш приємно, у цей період нам не тільки хочеться менше їсти і більше займатися спортом, але й ефект від цього стає більш відчутним. Справа в тому, що обмінні процеси в організмі в цій фазі також прискорюються, а значить, у вас є шанс отримати досить відчутний ефект від своєї активної програми з розлучення з зайвими кілограмами. У середньому втрата може становити близько 1,5-2 кг. Це за умови цілком розумної дієти, не пов’язаної з голодуванням.

2-я фаза: час трохи розслабитися

Як відомо, все добре рано чи пізно закінчується. І вже з 15-го дня циклу рівень естрогену в жіночому організмі починає поступово знижуватися. Паралельно відбуваються інші зміни, результат яких, на жаль, призводить до поступово зростаючого бажання порушити так ударно розпочату дієту. Не варто звинувачувати себе в слабоволі! Куди краще прислухатися до організму, злегка збільшити кількість калорій, що з’їдаються, і знизити фізичне навантаження. Це не означає, що перед сном можна дозволити собі сковороду смаженої картоплі, а спортивну форму та кросівки необхідно прибрати подалі! Якщо, надто уважно прислухавшись до свого організму, ви різко розслабитеся, всі кілограми, скинуті за перші два ейфоричні тижні, відразу повернуться.

У цій фазі можна трохи збільшити кількість калорій, зрідка дозволяючи собі відступи від дієти. Що стосується спорту, то в цей період краще відмовитися від тренажерів та силових вправ, віддавши перевагу аеробіці, шейпінгу, плаванню, бігу та велосипеду. І уважно стежте за стрілкою терезів! Якщо вона раптом зрадливо поповзла в протилежному напрямку, варто обмежити кількість кулінарних поблажок і продовжити час, відведений на спорт. В ідеалі, жоден із втрачених вами за перші два тижні кілограмів повернутися в цей період не повинен. Найчастіше навіть вдається скинути 0,5-1 кг. Тобто сумарна втрата ваги може становити 2-3 кг.

3-я фаза: час для невеликого обжерливостіГоловне – щоб це ненажерливість не стало безконтрольним! Інакше за тиждень з невеликим ви не тільки наберете все скинуте, а й обзаведетесь новими кілограмами! А ризик такого розвитку подій у цій фазі дуже великий. Скільки високих схудливих поривів та геніальних дієт розбилися об рифи ПМС! На жаль, але третя фаза, що починається приблизно за тиждень до місячних, як правило, буває затьмарена цим неприємним явищем із трьох літер. З усіма його проблемами, що супроводжують його, в тому числі, і з його постійним бажанням плакати (з будь-якого приводу) і є (всього і більше, головним чином, солодкого). Як ви розумієте, сідати в такому стані на дієту, може тільки божевільна! Нормальна жінка намагається не посилювати ситуацію і реалізує ті, часом досить дивні, бажання, які з’являються в неї в цей період. Зрозуміло,

Хоча варто наперед налаштуватися, що до кінця цієї фази ваша вага неминуче трохи зросте. Але зазвичай це зростання має відношення до збільшення запасів води, а не жиру. Справа в тому, що в цей період наш організм затримує досить велику кількість рідини, якої благополучно позбудеться, як тільки перейде в наступну фазу.

Закони обжерливості

Схуднення з біоритмівОскільки цей період був названий фазою обжерливості, варто зупинитися на деяких законах, які дозволять вам подолати його з найменшими проблемами.

Закон глазурованого сирку

Полягає він ось у чому: якщо вам раптом шалено захотілося з’їсти, наприклад, катастрофічно калорійний глазурований сирок, не варто замінювати його знежиреним йогуртом. Не допоможе. Перевірено багаторазово! Настрій не підніметься, а сирок почне снитися уві сні. У результаті ви просто з’їсте не один, а штук 5-10 (все залежить від барвистості сну та зіпсованості настрою), що вже стане справжньою катастрофою для вашої фігури. У результаті, настрій у вас зіпсується ще більше. Організм все одно помститься за неуважність до його потреб, тому краще реагувати на них вчасно!

Закон любові до вуглеводів

Цей закон ще простіший і універсальніший, ніж перший: перейдіть у цей час з білкової дієти на вуглеводну. Тобто, обмежте кількість м’яса, риби, яєць тощо, а збільшіть обсяг овочів, фруктів та круп. При цьому раціон варто складати так, щоби загальна калорійність сильно не збільшилася. Насправді це зробити нескладно, оскільки калорійність дуже середнього шматочка м’яса можна порівняти з гігантською порцією овочевого салату, заправленого лимонним соком або з тарілкою відвареної картоплі, а яйце «тягне» на стільки ж, на скільки і досить великий банан або величезне яблуко. Тим часом, для відчуття ситості та для покращення настрою овочі та фрукти значно актуальніші.

Закон малих доз

Чим частіше ви їсте, тим менше коливання рівня цукру в крові, перепади настрою та напади голоду. А для періоду ПМС це дуже актуально! Зрозуміло, є часто – це не означає багато. Просто звичну кількість калорій краще не з’їдати в один присід за вечерею, після якого ви без сил впадете на диван і заснете, а розділити на 5-6 прийомів. На жаль, якщо ви не сидите вдома, а весь день проводите в офісі, це буває непросто. Але повірте, воно того варте!

Закон нерозтягнутого шлункаЄ часто, але поступово актуально ще й для того, щоб не розтягнути шлунок. На жаль, але часто після періоду ненажерливості наш розтягнутий великою кількістю їжі шлунок продовжує і надалі вимагати ті ж обсяги продуктів. І повернути його до «дієтичного» стану бувають досить складно. А оскільки вуглеводна їжа більш об’ємна, ніж білкова, вам неминуче доведеться перейти до дрібного харчування.

Закон відмови від солі

Ну, якщо й не повної відмови, то точно скорочення її кількості до мінімуму. Дослідження в цій галузі доводять, що значне зниження споживання солі приблизно за тиждень до місячних призводить до того, що організм менше затримує рідину. А значить, ви зможете уникнути появи цих «рідких» зайвих кілограмів та набряків.

Худніть на здоров’я!

- Advertisement -
- Advertisement -