Як лікувати заїкуватість у дітей?

- Advertisement -

Заїкуватість – це порушення ритму мови та темпу мови.

Симптоми цієї недуги – це саме заїкуватість, вимова слів по складах, прискорення та уповільнення мови. Заїкуватість зазвичай виникає в молодшому віці і може зовсім зникнути через певний час, а може залишитись на все життя.

Незважаючи на відсутність точної статистики людей, які мають проблему заїкуватості, багато хто щодня зазнає тортур у спілкуванні з іншими людьми. Серед них є і дорослі, і малі діти.

Особливо поширене заїкуватість у дітей, які найбільше страждають від цієї проблеми. Насмішки однолітків залишають глибокий слід у їхньому житті. Чи достатньо логопеда для надання допомоги дітям із цією проблемою? Фахівців, які можуть реально допомогти – небагато. І більшою мірою все залежить від методів лікування.

Лікування заїкуватості у дітей

Один із методів, пов’язаних зі старою традицією, — змусити людину місяць мовчати, щоб позбутися своєї манери говорити, а потім почати звикати до іншої. Є спеціальні ліки, але від них може розвинутись залежність.

Сучасна процедура лікування заїкуватості у дітей потребує регулярних візитів до фахівця мови та безперервної практики уроків на дому. За місяць чи два не може статися дива, це тривалий процес, який потребує завзятості та самодисципліни.

Більшість експертів вважають, що напружена навколишня зупинка навколо дитини не сприяють утриманню контролю над цим процесом, тому необхідно підтримувати дружню атмосферу в сім’ї та, по можливості, уникати взаємодії з незнайомими людьми. Заїкуватість виникає у дітей із високим рівнем тривоги і, можливо, у конкретних ситуаціях, якесь емоційне потрясіння сприяє виникненню цієї проблеми.

Існує наукове припущення, що дитина заїкається через спадковість, але в більшості випадків походить від страху або стресової ситуації. Іноді причиною буває наслідування дефектів мови оточуючих, а також швидка мова батьків, вихователів, надмірне навантаження читанням та переказами.

Якщо заїкуватість виникає в дітей із уповільненим мовним розвитком чи ледь помітно, батьки дитини молодшого віку думають йти до логопеду. Це не правильно. Адже ця проблема може стати помітнішою у школі. За її виникнення необхідно своєчасно звернутися до лікаря-логопеда. Найкращий вік для лікування заїкуватості у дитини той, коли проблема помічена. Як тільки з’являються її ознаки – їх треба виправляти.

 

- Advertisement -
- Advertisement -